Home/Projecten/Anker Cattle

Anker Cattle – Monarch, Alberta – CA

Deze stal in 2019 opgeleverd met het volledige Calf Care System voor 480 kalveren. De stal is voorzien van 4 verschillende afdelingen met 120 eenlingboxen. Door de toepassing van alle gemakken die het CCS te bieden heeft, bespaart dit veel tijd en zijn de resultaten significant verbeterd! De kalveren zijn nu beschermd tegen extreme temperaturen in de wintermaanden. Lees hieronder het interview met Teus.

”De kalveren kunnen alle energie gebruiken om te groeien”

Interview

Teus Anker (30) is rundveeopfokker in Monarch (Alberta, Canada). Hij fokt de dieren op van nuchter kalf tot en met de afmestperiode. Teus is 15 jaar geleden begonnen met zijn vader en momenteel runt hij de onderneming samen met zijn vrouw Joni.

Iedere week halen wij kalveren van een paar dagen oud bij melkveebedrijven op om hier verder op te fokken. Dat deden we altijd buiten met buitenhokken, maar omdat het weer hier best extreem kan zijn en we veel last hadden van vliegen en hoge ammoniakniveaus, wilden we de kalveren binnen gaan opfokken.

In 2019 zijn we daarom overgestapt op het Calf Care Systeem. We hebben nu binnen opfokplekken voor 480 kalveren. De stal bevat 4 afdelingen met eenlingboxen. Het was best een investering, maar die vind ik de moeite waard. Uit zakelijk oogpunt, maar ook omdat ik het mijn kalveren zo comfortabel mogelijk wil maken.

Ik merk in de praktijk nu al verschil. Doordat de kalveren binnen op een verwarmde, rubberen vloer liggen en we de temperatuur goed kunnen sturen, kunnen ze al hun energie gebruiken om te groeien. Ook hebben we veel minder last van vliegen en ammoniak, doordat de mest in de stal direct wordt afgevoerd.

Vooral voor de jongste kalveren maakt dat een groot verschil. De eerste 3 weken van de opfok zijn ze kwetsbaar, en dan is het prettig dat je de gezondheid goed kan monitoren. Ik merk nu dat de jonge kalveren minder vaak ziek zijn, dat we minder medicijnen hoeven te gebruiken en dat de uitval lager is.

Als de kalveren naar buiten gaan, kunnen we de temperatuur geleidelijk aanpassen. Dat zorgt voor minder stress.

Bijkomend voordeel is dat het makkelijker werkt. We moeten natuurlijk nog steeds voeren, maar aan een gezond kalf heb je gewoon veel minder werk. En het inenten, castreren en onthoornen gaat veel makkelijker in de stal. Je hebt namelijk altijd goed licht en een comfortabele werkomgeving. Het scheelt ook dat we niet meer handmatig water hoeven te geven en dat je de stal makkelijker schoon kunt maken dan de hokken buiten. We kunnen daardoor efficiënter werken.

Mensen in mijn omgeving zeiden in de voorbereiding wel eens: waarom al die moeite en is het niet lastig om samen te werken met een leverancier uit Nederland? Maar dat heb ik niet zo ervaren. G. van Beek en Zn. heeft ons goed geadviseerd en begeleid, vanaf design tot aflevering van het systeem. Daarin hebben ze ons veel werk uit handen genomen.

Zo heeft G. van Beek en Zn. het transport tot op onze deur geregeld, daar heb ik helemaal niets voor hoeven doen. Dan merk je dat je samenwerkt met een bedrijf dat wereldwijd marktleider is in zulke systemen.

Ontdek meer projecten